sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Nokikanoja ja hiihtäjiä

Munkkilassa on tullut viikon aikana uutta lunta ja keli pysytellyt ainakin keskimäärin pakkasen puolella. Tänään pääsin vihdoin taas lenkille ja eikö vain luikerrellut pertsalatuja puistossa ja bongasin useita hiihtäjiä. Ladut nyt tietysti oli itse hiihdettyjä, ja luntakin alle 15cm, mutta ei kokemus kovasti Turun hiihtoladuista (niistä huonoimmista) poikkeaisi. No, Turussa harvemmin on haitarinsoittajia ladun varrella. Pohjoisemmassa osassa puistoa näytti ihan siltä kuin jollain pelillä olisi jopa latuja ajettu. Olisipa sukset täällä! Niin innostunut en sentään ole, että vuokraisin jostain laudat. Ehkä tästä vielä tänä talvena päästään hiihtämään ihan oikeillekin laduille.

Englischer Garten on maailman suurimpia kaupunkipuistoja ja ehdottomasti Munkkilan helmi ja henkireikä. Puisto on perustettu jo 1700-luvun puolella. Puisto alkaa oikeastaan kaupunkin keskustasta ja jatkuu Isar-jokea myötäilevänä viheralueena ainakin seuraavat 70 km sekä pohjoiseen että etelään. No, varsinainen englantilainen puutarha päättyy Föhringer Ringille, vajaa 5km alkupäästä. Kaupungin puoleisessa päässä on sievä Japanilainen teehuone, Monopteros, hauska ulkoilun ja oluenjuonnin yhdistävä kiinalainen torni sekä paljon viheraukioita ja tekojärvi, mutta pohjoispää on oikean metsän näköistä risukkoakin. Joka puolella risteilee erilevyisiä kävely- pyöräily- ja ratsastuspolkuja sekä vuolaasti virtaavia kirkkaita puroja. Puisto on suosikkipaikkojani ja asunnon etsinnässä tärkeimpiä kriteerejä oli puiston läheisyys.

Ehdoton hitti, varsinkin kun ilmat tästä lämpenee, on Eisbachin "surffikeskus". Joki virtaa kovalla voimalla putkesta ja puron pohjassa oleva betoniblokki tekee täydellisen aallon, jossa paikalliset lainelautailijat ovat harjoitelleet viimeiset 30 vuotta. Puuha on ollut tähän asti laitonta, mutta nyt viranomaiset ovat tehneet surffareiden kanssa sovun, kun eivät asialle kuitenkaan mitään mahda. Kesäisin sillalle kerääntyy valtavat määrät yleisöä. Ja mikäs on komistuksia katsellessa ;) Tsekkaa ylläolevan linkin video.

Mutta nyt puroissa uiskentelevat vain satunnaiset sorsat. Tänään lenkillä jaksoin hipsutella puiston pohjoisosaan, ja bongasin Isarista ainakin 50 sotkaa ja 30 nokikanaa, sekä lokkeja ja sorsia. Tikka nopotti, talitintit kävivät lintulaudoilla ja oli kovin rauhallista. Kesällä puisto on tietysti täynnä ihmisiä, mutta näin talvisena, pilvisenä aamupäivänä törmää lähinnä vain muihin lenkkeilijöihin ja koiranulkoiluttajiin. Täällä muuten liki kaikki koirat juoksentelevat vapaana puistossa ja kaupungillakin. Kyllä olisi koiraystäväni P kovasti sekaisin moisesta vilinästä.

Tänään vietetään saksassa supersunnuntaita, eli laskiaista ja ystävänpäivää. Minä en oikeastaan viettänyt kumpaakaan, mutta sentään suomalais-luterilaisen "supersunnuntain" eli heräsin aikaisin (täällä oppii oudoille uusille tavoille), kävin lenkillä, siivosin, silitin, laitoin ruokaa, ja olin muutenkin kovin reipas. Lisäksi kävin kahvilassa toteamassa että läppäri buuttaa w-lan yrityksestä ja nautin nyt sitten yhteistilan atmosfääristä ja firman tarjoamasta vanhasta pc:stä. Laskiaista vietin oikeastaan perjantaina, ystävien seurassa. Ja tiistaina lähdetään töistä porukalla puoleltapäivin keskustaan laskiaista juhlimaan, kuten puoli munkkilaa. Liukasta laskiaista ja hyvää ystävänpäivää Suomeenkin!

Ei kommentteja: