lauantai 5. maaliskuuta 2011

Vuosittainen terveysraportti

Töissä oli vuosittaisen terveystarkastuksen aika. Olin aivan varma että saksalainen ruokavalio on vähintään nostanut paitsi painoa myös verenpainetta. Kesällä varsinkin tuli juotua tuoppeja eikä aina jaksanut suolarakeita Brezenien päältä pois rapistella. Lisäksi ruokalan lounaat ovat aivan yli-suolaisia, joskus jopa niin että ruoka jäi syömättä.
Ja kuinka kävi? Ensinnäkin, painoa ei mitattu, vaan kysyttiin. Verinäyte otettiin ilman vaatimusta paastosta. Verenpaineen lääkäri mittasi pikapäin kuuntelemalla. Oli kuulemma kovin alhainen, samoin lepopulssi. Olenko entinen urheilija? (Heh, päällepäin vissiin näkyy että preesens ei ole oikea aikamuoto..)

Veriarvot oli normaalit lukuunottamatta paria punasoluarvoa, jotka tosin eivät olleet kovasti paljon viitearvojen yläpuolella. Jos tilanne jatkuu, voi olla kyse tiettyjen B-vitamiinien puutteesta.

Jäin miettimään miten ruokavalio ja elämäntapani ovat Saksassa asumisen myötä muuttuneet. No, ulkona tulee syötyä huomattavasti useammin ja ruokajuomana on usein olut tai viini. Oluella käyn varmaankin useammin, mikä kerääntyy sinne missä sukulaisillakin.

Ainoat selkeät erot ovat se että en syö maksalaatikkoa kerran kaksi kuussa, en juo maitoa ruuan kanssa, enkä syö ruisleipää. Ja aivan oikein, maksa ja maitotuotteet ovat näiden (mahdollisesti) puuttuvien vitamiinien lähde.

Ruisleipää en syö, koska en ole kovin ihastunut saksalaisesta versiosta. Kokojyväleipää saa lähinnä kuvan mukaisissa pakkauksissa, jossa leipä näyttää kokoon puristetulta panimoteollisuuden ylijäämätuotteelta tai korkkimaton palaselta. Eikä makukaan mieltä ylennä. Kuvan leipä muuten sisältää pellavansiementä. On varmaan mahdottoman terveellistä.

Niinpä roudasin taas ruisleipää Helsinki-Vantaan Stokkalta, josta saa näppärästi tuoreet leivät, salmiakit ja muumikirjat mukaan eikä kallisarvoista Suomenvierailuaikaa tarvitse käyttää Prismassa. Ja tilasin ruuaksi lempiherkkuani maksalaatikkoa (Saarioisten, rusinoilla) ja vetäsin ruisleivän päälle punajuurisalaattia. 

Sillä uhallakin että veriarvojen muutos luultavasti johtui hetkellisestä nestetasapainon häiriöstä, aion panostaa terveyteen ja vaihtaa suodattamattomaan olueen, sillä hiivahan on mainio B-vitamiinilähde. Prost!

3 kommenttia:

S kirjoitti...

Moro! Olet saanut meidän blogissa Gorgeous Blogger -palkinnon, käyhän pokkaamassa!

- S

I kirjoitti...

Voi itku, ja, niinku - kiitos!! Nyt melkein nolottaa, olen niin vähän kirjoittanut viimeaikoina. Tekosyynä tälläkertaa ..yllätys yllätys, saksan intensiivikurssi, kolme tuntia kolmena iltana viikossa tämän kuun ajan. Puuh! Eiku: Prima!

Anonyymi kirjoitti...

mitä mitä, siis oluthan on ihan hyvä B-vitamiinien (ainakin joidenkin lähde. nimittäin ravitsemustiedon ruokapäiväkirjaa purkaessa havaitsin pääasialliseksi B-vitamiinin lähteeksi kyseisen panimotuotteen :)

- Transmembraani -