torstai 16. syyskuuta 2010

Tag 16 - jokin asia jonka tekemistä olet siirtänyt

No onko tätä edes vaikea arvata mitähän olen siirtänyt eteenpäin? Yllätys yllätys. Hammaslääkärikäyntiä. Tai ylipäätään mitään lääkärikäyntiä. En edes tiedä missä on lähin lääkäri jos flunssa iskee. Kop kop, olen ollut kummasti terveenä. Reitti sairaalaan on kyllä tiedossa, hehe.

Saksassa ei ole terveyskeskuksia, vaan yksityisiä lääkärivastaanottoja löytyy milloin mistäkin rappukäytävästä ja potilaat saavat mennä minne haluavat, tosin riippuen siitä mihin sairasvakuutuskassaan kuuluvat ja mikä korvataan. Minulle ei sovi tällainen valinnan vapaus lainkaan, sehän tarkoittaa sitä että pitäisi itse olla aktiivinen ja haeskella lekuri. Missä on perusterkkari! Tai joku Mehiläinen! Muutosvastarintaa!

Saksan sosiaaliturva ja sairasvakuutussysteemi on muutenkin mielestäni aivan aus dem Akkordeon vaikka en ihan osaakaan selittää miksi. Siinäkin ilmeisesti vanhaa kekkoslovakialaista ahdistaa valinnan mahdollisuus. Mitä jos olenkin valinnut itselleni ihan väärän kassan? Pääsisikö jossain muualla halvemmalla? Kattaako tämä nyt sitten fysioterapian ja mitämitä?

Lisäksi vielä ketuttaa se että tämähän on kallista, palkasta kun otetaan verot (perheettömällä liki yhtä korkeat kuin Suomessa) ja vielä sairasvakuutusmaksut niin eipä sillä sitten käydäkään Venetsiassa joka viikonloppu vaikka olisi kuinka lähellä. Grr.

Monet kehuvat että tämähän on hienoa, saa vaikka mitkä hoidot ilmaiseksi (paitsi hammashoidoissa) (ja paitsi riippuen siitä kassasta) ja voi valita kenellä käy. Mutta entä jos ei tarvitse sitä lääkäriä? Maksan ihan turhaan. Pitää siis ryhdistäytyä ja ruveta käyttämään palveluita koko rahalla. Harmi kun hammaslääkärikäynnit on niin ikäviä ajatuksenakin, en mielelläni kyllä siellä huvin vuoksi ravaisi.

Kassaan piti liittyä siinä rytäkässä kun tänne muutin ja kirjoitin työsopimuksen. Sopimusta ei voi kirjoittaa ilman että ilmoittaa mihin kassaan aikoo liittyä. Vaikka tiesin tästä asiasta etukäteen, en sitten jaksanut ottaa selvää sen tarkemmin vaan liityin yleisimpään systeemiin, AOK:n. Veikkasin että sieltä voisi jopa saada englanninkielistä palvelua. Pääsivu ei kyllä lupaa hyvää, kaikki saksaksi. No mitäs läksit, saksassa yllättäin käytetään enimmäkseen saksan kieltä.

No nyt kuulkaa on ongelma. Tiedän että tuolta sivuilta voi hienon hakukoneen avulla etsiä itselleen sopivan lääkärin vaikka postinumeron ja kielitaidon perusteella. No nytpä en löydä sitä hakukonetta. Voisi kuvitella että Arznavigatoriin olisi linkki etusivulla mutta ei. Mainos on. Ja kahlatessa kaiken maailman hampaiden puhdistusohjeet ja Nordic Walking in Wasserburg sivut menee hermo kertakaikkiaan.

Kävin viimeiseksi vielä Suomessa asuessa hammaslääkärillä, ja olen antanut itselleni luvan odottaa ainakin puoli vuotta ennenkuin menen täällä. Mutta hetkinen, puoli vuotta meni jo aikaa sitten.. voi elämä. Se on nyt tehtävä. Aion niellä ylpeyteni ja pyytää kaveria apuun etsinnässä.

Olen melko varma, että kaikki sujuu kuin tanssi ja ihmettelen tätä tunteiden mylläkkää myöhemmin. Kunhan vain nyt ensin saan itsestäni irti hoitaa tämä asia.

1 kommentti:

I kirjoitti...

Heti kun vähän murisee ääneen, niin asia selviää. Täältähän se löytyy:

START > Gesundheit > Behandlung > Suche Ärzte & Co.

Olikos se niin vaikeaa. Sit vielä pitää soittaa. :/