tiistai 31. elokuuta 2010

Tarjoilija, salaatissani on salaattia!

Baijerilainen keittiö on maineensa mukaisesti kovin lihapitoinen.

Kuvassa on Baijerilaisen keittiön yksi helmistä: Wurstsalat eli makkarasalaatti. Makkaraa etikkaliemessä. Herkullista!

Resepti saksaksi täältä.

Laiskaan kirjoittelutahtiin on monia huonoja tekosyitä. Olin Suomessa käymässä ja jotenkin sitä ennen piti saada työasioita kuntoon. Lisäksi oli elokuussa jokuset pyöräretket ja olutfestivierailut ja kävivätpä ystävätkin täällä. Vieraiden matkakokemuksia voi lukea Lahden takana -blogista.

Nyt se on sitten elokuun viimeinen päivä. Lämpöä oli kahdeksan astetta aamulla ja vettä sataa. Lapissakin oli lämpimämpää. Brr.

keskiviikko 11. elokuuta 2010

Linkkejä matkailijoille

Gruppe Schmidt saapuu vierailulle. Jee!! Tässä hyödyllisiä linkkejä ja joitain vastauksia matkailijoille. Tervetuloa muutkin!

Miten pääsee kaupunkiin?

Lentokentältä seurataan S-opasteita S- eli paikallisjunalle. Ennen junaraiteille laskeutumista kannattaa hankkia lippu, niitä saa punakylkisistä lippuautomaateista.

Lippuvaihtoehtoja on useita. Lentokenttä on kuitenkin uloimmalla renkaalla, joten kuuluu ostaa joko Gesamtnetz- kerta- tai päivälippu. Tai Streifenkarte, joka leimataan 8:n kohdalta. Jos oli liian monimutkaista, mene lippuluukulle jonottamaan kymmenen muun turistin kanssa. Tai tilaa lentokenttänouto allekirjoittaneelta, tai enolta, jos se sattuu olemaan kaupungissa (kiitos eno viimeisestä!).

Lippu on leimattava ennen junaan astumista, joko ylhäällä tai laiturilla olevaan siniseen pömpeliin.

Tästä löydät S ja U -junien kartan. Junia kulkee. Jos tulet minun luokse, ota S8 Ostbahnhofille, jossa vaihto U4 tai U5:een.

Miten siellä liikahtaa paikasta toiseen?

No niillä S tai U junilla. Tällä sivulla voi etsiä aikataulut.
Myös ratikat kulkevat, tosin juuri nyt minun ohi menevät on korvattu busseilla korjausten vuoksi. Myös busseja kulkee. Helpoiten löydät paikasta toiseen tuon aikatauluhaun kautta, siinä voi osoitteella tai kartalta osoittaa paikat ja ohjeet tulevat tarvittaessa kartan kanssa. Tältä sivulta löytyy kaikki mitä tarvitset tietää paikallisliikenteestä.

Jos kaipaa kauemmalle, pääsee paikallisjunilla porukalla vaikka minne.
Bayern ticket on 28 euroa, ja sillä matkustaa 5 hlö koko päivän

Mitäs sitten tehtäisiin?

Kesällä mennään ulos oluelle. Tässä kaupungin beergartenit lueteltuna.

Kaupungin tapahtumakalenteri on joskus hyödyllinen, minusta hieman sekava.


Onks siellä kylmäkin?

parhaimpia säälinkkejä
http://wetterstationen.meteomedia.de/messnetz/
valitse München tai mihin oletkaan suuntaamassa

Missä nukutaan?

Oikeastaan yhtä henkilöä suuremmat ryhmät joudun ohjaamaan hotelliin, sillä köppöseni on kovin pieni. Sopivia hotelleja kannattaa hakea vaikkapa täältä, sieltä hankin kaikki reissujeni hotellit. Karttahaku on melko näppärä, ja muiden matkailijoiden kommentit. Itse olen ollut muutamissa työpaikan lähihotelleissa aikanaan, ja parissa perushotlassa rautatieaseman lähellä, mutta en nyt oikein osaa suositella mitään. Kannattaa katsoa kartasta että vieressä on S tai U asema, tai ratikka, muulla ei ole niin väliä. Rautatieaseman eteläpuoli on hotellikortteli, hieman epäviihtyisä ja epäilyttävän, geneerisen kaupungin näköinen, mutta siellä ne halvimmat hotellit on. Jotkut ovat kehuneet Jägeriä. Lähinurkilla olevista hotelleista ei ole vielä kokemuksia. Laitan tänne kun kuulen.


Tämän jälkeen on minun vuoro kysyä:
Koskas tulet käymään?
Tervetuloa!

perjantai 6. elokuuta 2010

Daa dirndl dirndl daa



Tällä viikolla on metsästetty asua olutfesteille. Dirndl on baijerilaisnaisen kansallispuku, sama mikä stereotyyppisesti liitetään saksaan heti olutkolpakkojen (Maß) ja nahkahousujen (Lederhosen) viereen, niitä ensinmainittuja tarjoilemassa.

Niitä on kuulkaa monenlaisia. Perinteiset näyttävät tältä, teinit suosivat näitä puolireiteen ulottuvia kolttuja, ja en tiedä mitkä itävaltalaispuumat pukevat näitä ylleen. Jos raha ei ole ongelma, shoppaa vaikkapa täällä. Huh. Itse sain apua mm tästä tekstinpätkästä.

Jos epäröi mikä Dirndl -tyyppi olet, käy tekemässä testi täällä. Soveltuu A1-kielitasoisille. Jos mekko ei miellytä, voi jalkaansa pukea nahkahousut ja pienen paidan, mutta silloin on syytä olla langanlaiha, muuten menee pahasti metsään.

Dirndl on noussut uuteen suosioon viimeisen 15 vuoden aikana, kertovat paikalliset. Heidän teinivuosinaan jalkaan laitettiin Doc Martinsit, huonoimmat farkut (kun ne likastuvat kuitenkin) ja ehkä joku kiva toppi ja mentiin Wiesnille riehumaan. No, se oli 90-lukua se. Aiemmin kuitenkin lähinnä tarjoilijat sekä perinneintoilijat tai maalta tulevat pitivät pukuja, nykyään liki jokaisella müncheniläisneidolla on dirndl tai pari. Julkimotkin on bongattu mitä kummallisimmissa dirndleissa, kuten Paris -neitonen muutama vuosi sitten.

Minä ravasin kaikki ei-kalliit paikat läpi. Osassa liikkeistä jopa tarjoillaan proseccoa mekkoa sovittaville. Olin saanut ystäviltäni neuvon, että liian lyhyttä mekkoa ei kannata hankkia, siinä ajautuu helposti hankaluuksiin kun kesken penkeillä tanssin täytyy kuitenkin aina välillä kurottautua kolpakkonsa perään. Nilkkapituisia käyttävät daamit, joten polven alapuolelle olisi minun mitta.


Second-hand kaupoissa oli ai-van käsittämättömän hirveitä mutta toisaalta kiehtovan kummallisia vanhoja mekonkuvatuksia. Ei tarttunut yhtään matkaan. Kaveri löysi uuden, tai siis kierrätetyn esiliinan ja uudisti täten vanhaa mekkoaan. Esiliinakaupoilla käynti oli kovin Jane Austin -henkistä, ja hihitimme sille tovin.

Yhdessä kaupassa olin tullut sovituskopin ulkopuolelle asua mittailemaan, kun sisään marssi joukko hollantilaisteinipoikia, ja päädyin matkavideolle hurrausten saattelemana. Ei se ollut edes mitenkään erityisen paljastava kolttu. Poikaparat jos tulisitte Wiesnien aikaan. :)

Korsettimaista yläosaa on toki vaikea löytää sopivaa, ja vielä ei värikään kaikissa miellyttänyt, joten kauan siinä etsimisessä meni. Mutta nyt minulla on sievä (ja vain sopivasti siveä) mekko! Ja arvatkaa mistä. En olisi muuten ostanut, mutta järkevä müncheniläisystäväni oli sitä mieltä, että sieltä saa ihan yhtä hyviä mekkoja kuin mistä tahansa muualtakin (useampia satasia maksavat silkkimekot ovat erikseen). Kyllä, C&A:n jättimäisestä Trachten -valikoimasta. Kuva ohessa (liki sama dirndl), otettu täältä.